
Få byar har så omfattande koll på sin historia som Hökön. Här träffas man varje vecka i den gamla skolan för att räta ut alla frågetecken bland de göingska släkterna. I höst har släkttrådarna ringlat ändå till Kanada.
Få byar jobbar så hårt med att dokumentera den egna historien. Foton med män, kvinnor, barn och händelser studeras och analyseras. Ibland är det någon som känner igen personerna på ett foto direkt, men ibland krävs ett omfattande detektivarbete.
Varje vecka träffas flera bybor för att diskutera och berätta vad de lyckats rota fram sedan förra gången.
Drivande i projektet är Kenty Magnusson och Solveig Palm. När det gäller att blåsa nytt liv i gamla bilder så är det Kenty Magnusson som håller i penslar och reglage. Med hjälp av Photoshop restaurerar han foton och ger dem ny färg. Eller rättare sagt gammal färg.
Tanken är att fotona ska se ut som om det var tagna i färg för länge sedan. Här gäller det att ha känsla för vilka färger man hade på sina kläder i början på förra seklet. Ibland blir det däremot en vild gissning.
För närvarande förfogar man över drygt 10 000 bilder och det ramlar hela tiden in fler.
Kenty erkänner att han kan bli mer eller mindre besatt av alla foton. Tiden rinner iväg när han försöker få fram detaljer och färgnyanser i bild efter bild. Bland alla de foton som dykt upp under åren har man till och med hittat Harry Martinsson som barn när han jobbade på Vakö myr.
Kenty Magnusson och Solveig Palm fick tidigare i år ta emot Osby kommuns Eldsjälspris för det stora arbete som lagts ner på all dokumentation av Hökön och omkringliggande byar.
Just den här dagen när tidningen kommer på besök dyker Karen Hakansson och hennes man Todd Malone från Kanada upp. De bor i Vancouver och när de ändå var på besök i Europa ville de passa på att besöka byn där Karens farfar Edvin kom ifrån.
– Jag sökte på Google map:s och hittade Hökön, berättar Karen. Där kunde jag till och med se skolan vi är i nu.
Paret bestämde sig för att besöka byn, bekanta sig med omgivningen och besöka förfädernas gravar.
Det var många i trakten som gav sig av till just Kanada för att jobba som rallare. Det var ofta ett tufft liv som väntade, men svenskar var populära som arbetskraft. Någon ska till och med ha sagt att ”får jag bara svenskar, snus och brännvin ska jag bygga järnväg till helvetet”.
Givetvis har Kenty och övriga detektiver i Hökön lyckats leta fram foton och information om Håkanssonsläkten. Och Bengt Håkansson och hans syster Inga-Maj Jönsson som också är Håkanssonättlingar är på plats.
Ett vackert gammalt svartvitt foto från runt 1920 visar Ida och Per Håkansson med åtta av sina sammanlagt tio barn. Med på bilden finns Karens farfar Edvin. Ida och Per är med andra ord Karens farfarsfar och farfarsmor.
Bengt och Inga-Maj berättar om Edvin, Hilding, Gunnar och Elisabeth som åkte till Amerika och om Lennart som tog över gården.
Efter en stund är alla inbegripna i samtal om den spretiga släkten som spritt sig från Göinge över Atlanten till Kanada. Efteråt fortsatte de till den gamla gården som ligger i Fjärkulla innan det blev julbord på Ikea. Därefter avslutade de dagen vid Per och Idas grav i Loshult.
Kenty berättar att han ser fram emot fler besökare vars släkttrådar har sitt ursprung i trakten kring Hökön.
Besöken är bara välkomna. De kan kanske till och med hjälpa till att rätta ut några frågetecken som fortfarande återstår i den enorma bildskatt som finns lagrad i byn.