Claes Ridell vill få fler äldre personer att skriva, berätta om människor de känt, för att de ska leva vidare i efterkommandes medvetande. Nu prövar han själv sina vingar som romanförfattare.
Det var just sådana nedtecknade minnen som gjorde att Claes Ridell blev medveten om vilken fantastisk historia som hans farfarsfars öde är.
Han berättar att det var hans faster som sett till att skriva ner det hon hört om sin farfar. Som liten pojke var han svinaherde, sov hos grisarna. Så småningom kunde han lära till smed – ”bara det var en klassresa” säger Claes Ridell.
Han flyttade till Göteborg för att bli nitare på ett varv,
– Han sparade alla pengar för att hans son skulle kunna gå i skolan mer än den enda dag han själv hade gått där. 1888 gick sonen, min farfar, ut från Chalmers som civilingenjör i fartygsbyggnad.
Claes Ridell har själv forskat vidare och satt ihop en liten skrift om farfarsfar, åt släkten, romanen Iskallt.
Det är en spänningsroman, som tar sin utgångspunkt i smuggling. Den utspelar sig i Torekov, i Stockholm, i Los Angeles, i Indonesien.
Det är grannskap han är ganska väl bekant med efter ett yrkesliv med resor över hela världen.
Claes Ridell växte upp i Malmö, bodde på Fridhem.
– Min far var chef på ett företag som sålde kol och olja, säger han.
– Genom kontakter kom jag till USA och utbildade mig i ledarskap och kommunikation i Los Angeles.
Det ledde till att Tetra Paks ledning anlitade honom som konsult.
– Jag fick vara med och implementera Tetra Pakidén över världen, deras tankar om hur företaget skulle ledas.
– Och det gav andra jobb, för Ikea, för Volvo.
Jobbet tog honom världen runt och 1982 tog han och hustrun Gisela – de hade träffats redan i tonåren – beslutet att flytta till London. Därifrån var det mycket lättare att nå resten av världen.
År 2000 flyttade de tillbaka till Sverige och byggde hus i Falsterbo. Men eftersom de numera tillbringar en stor del av årets kallare del i Spanien, där de har en lägenhet, beslöt de att skaffa något mindre och har flyttat till ett radhus i Skanör.
Men en vintervecka tillbringar han i Sverige; då arbetar han med Hello Sweden, ett nätverk för företag som stöder unga idrottstalanger. Han planerar arrangemang där näringsliv och idrottare möts. Många av våra elitidrottare har för övrigt gått kurser för honom.
Claes Ridell har utbildat chefer över hela världen.
– Det var skitkul, spännande hela tiden. Jag har hållit kurser i 59 länder. Jag kämpade för att det skulle bli 60; till slut blev det klart med en på Island – men den blev flyttad.
Så han fick gå i pension med 59 i alla fall.
Claes Ridell har skrivit flera böcker inom sitt arbetsområde, om ledarskap och hur man kommunicerar som chef.
En av dem gav han namnet Sagochefen. Han tyckte att böcker om management för mesta var så tröglästa och jobbiga att ta sig igenom.
Så han beslöt sig för att göra en bok som var upplagd som en sagobok för chefer.
– En bok man skulle kunna läsa på en kvart.
Sagochefen handlade om den där perfekta chefen som inte finns, den som alltid lyckas tillfredsställa både företagsägare och personal.
Det där med en sagobok för chefer var ett nytt grepp. Tidningen Dagens Industri skrev om det; det uppmärksammades av Nyhetsmorgon i TV4, och de bjöd in författaren.
Väl där hade han turen att en politiker, som också skulle vara med i programmet, lämnade ett sent återbud; därmed fick Claes Ridell extra lång tid i rutan.
Han såg alltså till att komma ifrån det tunga fackspråket och skriva ledigare.
Och nu har han alltså tagit steget till att skriva helt skönlitterärt. Han tog två år på sig att skriva boken Iskallt. Han berättar att han fått överraskande positiva reaktioner.
Och han är redan på gång med nästa bok. Där använder han berättelsen om sin farfarsfar som utgångspunkt, men den här gången är det en roman.
Förutom att skriva själv uppmuntrar Claes Ridell andra att skriva:
– När jag pratar med andra pensionärer säger jag till dem ”Du måste skriva!”. Många svarar ”Jag kan inte” och då säger jag ”Har du prövat?”.
För hade det inte varit för den där fastern hade han inte vetat något om den livsresa hans farfarsfar gjorde.
De flesta, menar han, vet nog inte så mycket om sin farfarsfar:
– Men skriv ner och berätta om din farfar, så att dina barn får veta vem deras farfarsfar var.
– Släktforskning ger namn och andra fakta – men inte hurdana de var, anekdoterna, historierna.
– Och jag har faktiskt några kompisar som har börjat skriva för att jag har gjort det.