
Vagnar ska hämtas och lämnas. Växlar och ställverk hanteras. Att köra modelljärnväg är nästan som att vara tågklarerare i verkligheten.
Ett lokomotiv dunkar fram på spåret. Det drar ett antal tågvagnar genom frodiga barrskogar, förbi stationer med väntande resenärer och längs en väl tilltagen bangård. Det ser väldigt realistiskt ut.
– Intresset för modelljärnvägar har ökat markant under de senaste tio åren. Många fick ett tågset som barn och tar upp hobbyn när de har blivit äldre. Själv var jag 50 år när jag började igen, berättar 65-årige Curt-Ove Svensson, från sällskapet KMJ, Knallebygdens modelljärnväg.
Curt-Ove är engagerad i en cirka 40 meter lång bana i skala 1:87, som har den klassiska spårvidden H0 – 16,5 millimeter. Banan står uppställd på Modelltågsmässan i Göteborg – arrangerad för fjärde året i rad _ och består av moduler, färdiga sektioner som byggts av flera olika entusiaster, som satts ihop till ett vidsträckt landskap.
– Man sitter inte själv med sin modelljärnväg hemma i källaren. Den sociala biten är oerhört viktig. Vi träffas och sysslar med tågspel, det är som rollspel och är ett stort fenomen i Europa, säger Curt-Ove, medan lok och vagnar rusar förbi.
Själva kallar de sig för MJ-rallare, modelljärnvägsrallare. Och i ett tågspel är det många uppdrag som ska utföras. Alla deltagare har sina roller när vagnar ska hämtas och lämnas enligt tidtabellen, växlar skötas om och ställverket hanteras.
– Åldersmässigt ligger hobbyn högt. Vi får hoppas att det digitala lockar yngre människor. Numera är det mesta digitaliserat, från ljus och styrning till trafiksignaler och lokutrop, säger Sören Larsson som säljer lok och vagnar via en egen firma.
Med andra ord är detaljer som signaldekodrar, ljudmoduler och annan slags automatik vardagsmat i MJ-världen. Det hela styrs smidigt via datorer eller mobiltelefoner. Men allt är inte hi-tech. Att bygga miljöerna är ett hantverk, från att planera trafiken till att forma landskapet med gräs och träd, byggnader, människor och bilar.
– Modelljärnväg innebär mindfulness. Att gå in i den perfekta lilla världen. Då glömmer man allt runt omkring, säger entusiasten Timo Pohjola.