![]()
– Jag går till Leifs grav nästan varje dag och jag vill att där alltid ska finnas färska och friska blommor.
Orden kommer från Ing-Britt Henningsson som för nästan exakt ett år sedan hastigt miste sin man.
Det är kyligt i luften trots att solen lyser och får den tjocka mattan av löv att likna en varm och murrig filt.
Ing-Britt Henningsson bär på ett mosshjärta med en vinröd ros och en vit fågel fäst på ovansidan tillsammans med ordet Saknad i snirkliga vita bokstäver.
Hon försöker att tända ett ljus, men det är inte helt lätt. Den kyliga oktobervinden envisas med att blåsa ut ljuset och det krävs kupade händer runt lågan för att lyckas.
– Ibland träffar jag människor här som är i samma situation som jag. Och då kan vi prata en stund.
Ibland kan det till och med bli ett besök på kyrkogården både på förmiddagen och eftermiddagen. Det blir som ett tryggt mål vid de dagliga promenaderna.
– Leif var min stora trygghet, berättar Ing-Britt.
Vi sitter nu i hennes kök, ett kök där hon intagit otaliga måltider tillsammans med Leif. Han var mannen som hon träffade redan som 15-åring och de var tillsammans i 60 år innan de en kväll i november i fjol hastigt tvingades att skiljas åt för alltid.
Ing-Britt förflyttar sig i tanken till den där novemberkvällen.
– Jag stod och diskade och han kom och torkade disken som vanligt. Sedan satte vi oss för att titta på tv men tyckte inte att där var något som vi ville se. Vi bestämde oss för att spela lite kort och vi skrattade och hade så trevligt.
Ing-Britt blir tankfull men fortsätter att berätta att de pratade om att det var länge sedan de hade haft det så här trevligt tillsammans.
– Men så sa Leif ”det är ju synd om dig som förlorar hela tiden”.
Ing-Britt ler vid minnet, men fortsätter att berätta om hur de därefter gick till sängs och hur Leif plötsligt började att hosta. Han gick upp för att dricka vatten och Ing-Britt tyckte att det dröjde innan han kom tillbaka.
– Jag kände att jag var tvungen att gå upp och se hur det var med honom.
Därefter gick allting fort. Ing-Britt hade svårt att ta till sig vad som egentligen hände.
– Leif sa till mig att jag inte fick gå ifrån honom.
Väntan på ambulansen, Leif som nu låg livlös i sängen och ingen i närheten som kunde hjälpa till gjorde att Ing-Britt hamnade i ett chocktillstånd.
Hon blir blank i ögonen när hon berättar om ambulanspersonalens kamp för att rädda Leif och samtalen till döttrarna som kom så fort de kunde.
Det var inte heller lätt för barn och barnbarn att förstå att Leif som varit så engagerad och levnadsglad plötsligt var borta.
– Ett barnbarn som ofta brukade sitta tillsammans med sin morfar i soffan har under en period haft svårt att komma på besök, berättar Ing-Britt. Hon har varit ledsen och till och med sagt att ”nu är det roliga slut”.
Att gå vidare är inte alltid lätt. Ing-Britt berättar att vissa dagar är riktigt mörka, men att hon under andra dagar till och med kan kosta på sig ett skratt.
– Det är så viktigt att man försöker ge sig ut bland andra människor, fortsätter hon.
Hon berättar att hon promenerar och besöker olika evenemang. Att bara stänga in sig gör bara allt ännu värre. Men samtidigt finns det dagar då hon tillåter sig att bara stänga dörren och hänge sig åt gråt och sorg.
Den 5 november har det gått ett år, ett år då jul, påsk, midsommar och bemärkelsedagar passerat.
– Jag kände bara usch inför julen, berättar Ing-Britt. Jag orkade inte pynta, men när ett av barnbarnen vill fira jul här precis som vanligt började jag plocka upp julsakerna. Då tänkte jag att hela familjen var ju drabbad.
Hon berättar att först var alla ledsna när julfirande började, sedan blev det ändå en skön jul.
– Men till nyår ville jag vara själv, berättar Ing-Britt. Det var en helg som helt enkelt var för uppsluppen.
På en byrå står ett foto på Leif samt ett tänt ljus.
– Jag tror inte att jag har fattat att han är borta än, fortsätter Ing-Britt och berättar att hon stått flera gånger framför hans foto och pratat med honom. Jag har till exempel sagt att nu ska jag bara gå ett ärende. Du måste ge mig styrka, nu när jag ska klara mig själv.
Begravningen minns Ing-Britt som en fin och minnesvärd stund.
– Vi hade aldrig pratat om hur vi ville ha det. Men jag ville att det skulle bli en fin begravning med mycket blommor och fin musik. Och hans hatt den låg på kistan.
I början sörjde Ing-Britt så mycket att hon själv hamnade på sjukhus.
Hon är medveten om att sorgen har flera faser och att man med tiden lär sig att gå vidare även om sorgen aldrig försvinner helt.
Minnena från ett 60-årigt liv ihop kommer och går. Hon berättar om 18 somrar tillsammans i husvagnen i Yngsjö, hur han alltid kom ut och torkade disken, hur han kommenterade hur fint det blivit i trädgården, hur han gärna sjöng och hur han inför sänggåendet ofta sa ”om det är något så bara kalla på mig”.
Ing-Britt konstaterar att sängen nu är tom och att det inte längre finns någon att kalla på.
– Ibland får jag panik av att han inte är där. Man tänker inte på alla de där små sakerna när livet bara rullar på. Det är tur att jag har haft mina döttrar, bra grannar och vänner som hjälpt mig. Ibland är det så lite man behöver för att bli gladare.
Människor frågar ibland hur jag mår. Jag säger att jag saknar Leif och då säger de ofta att han var så glad, trevlig och gav sig tid. Och ja, så var det.
Allahelgonhelgen är här, en helg då man kanske mer än annars minns de som inte längre finns med oss.
Ing-Britt drömmer ibland om Leif, hon kan ibland förnimma att han är med henne och hon har framför allt sina minnen.
– Ibland går jag in i kyrkan, tänder ett ljus och bara sitter en stund och låter tårarna komma.
Precis så kan det få vara.
– Men det är viktigt att fortsätta att ge sig ut bland folk, avslutar Ing-Britt och tillägger att de där dagarna som känns bra dom är guld värda.
En tröst är att med tiden tenderar de att trots sorgen bli fler.
Läs mer: Vördnad och respekt in i det allra sista
Läs mer: Så gör du dina sista önskningar kända
Läs mer: ”När man dör så vakar man över sin familj”
Läs mer: Det finns många olika sätt att ta farväl på
Läs mer: Detta händer från dödsfall till begravning
Läs mer: Minnesrummet en hjälp i en svår stund
Läs mer: Länsstyrelsen söker fler begravningsombud
Läs mer: Så här mycket kan en begravning kosta
Läs mer: Musikens tio-i-topp