
Det händer både dramatiska, sorgliga och lyckliga händelser i vår bygd dessa veckor.
Strax före månadsskiftet utbröt i Hästveda en våldsam brand som helt utplånade Löfquists gamla järnhandel, dock räddades en rullstolsburen man ur lågorna. Men på Finjasjön föll en 70-årig pilkare genom isen och hittades senare drunknad av dykare från P2.
En solskenshistoria av det märkliga slaget kan vi till slut rapportera från Lunnahöja vid Sösdala: Gösta Nilsson fick tillbaka sin älskade Tanja! Det handlar om en smålandsstövare som varit borta nästan två månader och som ägaren hunnit tappa hoppet om att hitta vid liv.
Kring nyår hade tiken tagits om hand vid Vittsjö och sedan lämnats in till en kennel utanför Bjuv. Först efter några veckor efterlystes rätte ägaren i vår tidning och då strax innan hunden skulle avlivas. Gissa om Gösta i Lunnahöja blev glad när han såg sin Tanja på bild!
Hässleholm gjorde klipp på penningmarknaden, läser vi en braskande rubrik.
Det handlar om att kommunen 1992 tjänat hela 20 miljoner på att ha pengar placerade i värdepapper. Den goda likviditeten i kommunkassan gör det möjligt med sådana åtgärder för att få god avkastning.
Bengt-Arne Persson är ekonomichef och har delegation från kommunstyrelsen att placera pengar i olika värdepapper. Under en period i september var således 140 miljoner kronor avsatta med nämnda vinst.
Året innan gav placeringarna en vinst på 10 miljoner – pengar som kan användas inom verksamheten i framtiden.
Årets stora bokrea har redan avverkats, bland annat i Hässleholm.
De mest åtråvärda titlarna sålde slut ganska snabbt men finns helt enkelt bara i ett fåtal exemplar som fördelas så rättvist som möjligt av förlagen. De riktiga bokrävarna var ute redan vid midnatt för att inhandla sina favoriter, såvida de inte beställt från bokkatalogen och fått sina exemplar reserverade i förväg.
I bokhandlarnas ekonomi är bokrean en grundpelare. På Hässleholms bokhandel svarar den för 10 till 15 procent av omsättningen och på Hånells för något mer.
En trio bokslukande syskon från Vittsjö höll sig framme första dagen och plockade ihop en hel trave från pallarna.
Även sportlovet i skolorna hör hemma i februari.
Är det snålt med sportlovsaktiviteter, frågas i en rubrik. Förutom alla snöklädda backar så är det bara sporthallarna och biografen som är öppna för skolungdomarna.
Utanför Park ringlade en lång kö av dem som ville titta på omåttligt populära Ensam hemma 2, en aktivitet som drog fulla hus. Och på fritidskontoret går telefonerna varma av ungdomar och föräldrar som undrar vad kommunen kan erbjuda under lovet. Men kommunen sparar pengar och någon sportlovskalender, där föreningarna presenterar sina aktiviteter, existerar inte längre.
Har M/S Immeln gjort sin sista resa?
De senaste två åren har införandet av turistmomsen inneburit att verksamheten gått med förlust. Bolaget har således haft stora problem med lönsamheten och nyligen försattes Immelns turistrederi i konkurs. Dessförinnan sköt delägarna till en kvarts miljon kronor, men tillskottet visade sig otillräckligt.
Resandeströmmen minskade också under 1992, men farkosten är ändå en turistattraktion för Östra Göinge kommun. Konkursen är mycket beklaglig, både för ägarna och kommunen, säger fritidschefen Christer Johansson.
I Stoby saknar man sitt Besto – namnet en gång bildat i en tävling av Berndtsson Stoby.
Nu står den förra stormarknaden eller bygdens första ”supermarket” efter amerikansk förebild tom. Ica äger fastigheten och för dem gäller lösningen: hyra ut, sälja eller riva.
Någon ny affär vill företaget inte ha där, även om stobyborna gärna skulle vilja se en mindre servicebutik på platsen. Alla har ju inte körkort, hävdar man. ”Bättre att riva bygget än att låta det stå tomt”, säger dock en granne.