– Fler arbetsgivare måste våga anställa fler kvinnor både som lärlingar och fast anställda. Det säger Isabelle Lundberg, med i styrgruppen för den fackliga gruppen Näta, en del av fackföreningen Byggnads.
Isabelle säger att det visserligen blir allt fler kvinnor i byggbranschen, men att utvecklingen är långt ifrån tillfredsställande.
Även attityderna håller på att förändras, men även där finns en hel del att jobba på, tycker hon.
– Det finns tjejer som får ganska så grova saker kastade i ansiktet och det är inte acceptabelt.
– Bara den osäkra känslan av att ”ska jag verkligen ta det här”, visar att det är fel.
Där kan Näta hjälpa till.
– Vi jobbar ideellt men vet vilka kontakter som kan tas runt om i landet för att hjälpa de som blir utsatta.
– Vidare ordnar vi kurser och utbildningar.
Näta jobbar också med att öka intresset för byggbranschen hos unga och kvinnor, försöka påverka arbetsgivare att vilja anställa kvinnor i större utsträckning och ge branschen ett positivt ansikte.
Själv jobbar Isabelle Lundberg som plattsättare sedan åtta år. Något hon har stött på flera gånger är misstron från privatpersoner.
– De tror att jag gör jobbet sämre bara för att jag är kvinna. Och när jag gör jobbet bra blir de överdrivet tacksamma. Oj, kan en kvinna … Man kan få en känsla att man som tjej måste överbevisa att man kan.
Det finns saker som arbetsgivare måste ta hänsyn till när det blir fler kvinnor på byggarbetsplatserna. Det kan handla om till exempel omklädningsrum, och duschar.
– Nu löser man det ibland på ett ganska primitivt sätt, vilket inte är okej, konstaterar Isabelle.
När det gäller den grabbiga jargongen som kan råda på ett bygge tror hon det blir annorlunda ju fler som kommer in från den yngre generationen.
– Visst har utvecklingen gått framåt, men det går alldeles för långsamt.