
På ledande plats i vår tidning presenteras makarna Karin och Arne Johansson i Tjörnarp som ”Korsarödssjöns riddare”.
Med en aldrig sinande entusiasm och arbetsglädje försöker de hålla sjöns vatten öppet. I drygt sju år har de flera timmar varje dag slitit, släpat och dragit bort vattenväxter i den övergödda sjön. Hur många kilo sådana de dragit upp och forslat i land har de ingen räkning på och hela jobbet är oavlönat.
Arbetsredskap är händerna, grepar, rep och en liten plasteka. ”Vi gör det här för miljön och för att ge tillbaka lite av det vi fått”, säger Arne.
I Hörja fanns en gång, liksom i Hovdala, en Hammarmölla för bearbetning av lokalt producerat järn, så kallad färskning av myrmalm eller sjömalm.
Nu är en grupp entusiaster från bygden, under ledning av arkeologen Anders Ödman från Lund, i gång med att söka efter rester av järnmöllan. Platsen är intill Rökeån som rinner genom Hörja och man hittar mycket järnslagg och träkolsrester vid utgrävningen.
Möllan hade troligen två vattenhjul och Ödman tror att det varit en av nordskånes största förädlingsplatser för järn. Möllan nämns i skrift första gången 1602 och hade då legat öde länge, så möjligen var den i drift redan under medeltiden.
Den offentliga konsten i Hässleholm präglas främst av gångna årtionden, från 30-talet och fram till 60-talet, säger kultursekreterare Karin Carlsson och menar att den nyare konsten finns hos de privata byggarna.
Äldst är Axel Ebbes ”På demantehällen” från 1932 i Stadsparken och den kom till genom en privat donation. Detsamma gäller den två år yngre ”Snapphanen” i Hembygdsparken.
Sedan har vi flera andra exempel ända fram till den svarta kulan på Första avenyen, som är en arkitekturdetalj och ingen konstnärs verk.
Fler offentliga konstverk i stadsbilden vore önskvärt och det finns ett reglemente från 80-talet, enligt vilket kulturnämnden i samråd med gatukontoret och fastighetskontoret ska ta fram förslag till nya utsmyckningar. Men problemet är att det inte finns så mycket pengar att tillgå, säger Karin Carlsson.
Till jul i fjol fick Håkan Winqvist i föreningen KFV, Katastrofhjälp fåglar och vilt, ta hand om en svårt trafikskadad berguv som visade sig vara nio år gammal.
Fågeln hamnade först hos Rolf Carlberg på Hässleholms djursjukhus, där den undersöktes och röntgades samt fick sina skador reparerade, vilket kom att ta sin rundliga tid. Sedan hamnade berguven, döpt till Ulv, i en rymlig voljär i Bromölla och där har den rehabiliterats under flera månader.
Efter ett halvår kunde den helt nyligen släppas ut i frihet och återvända till sin egen värld. Operation rädda berguv hade lyckats, till obeskrivlig glädje för KFV:arna Tom Andersson och Johnny Palmér.
Cykelstölder blir allt vanligare, läser vi i en rubrik och det är ligor från öst som anses ligga bakom den kraftiga ökningen.
Färsk statistik talar om en tredubbling av dessa stölder, allmänt sett. Lokalt från Göinge finns inga aktuella uppgifter, men Länsförsäkringar uppskattar ändå ökningen till tio procent.
En som märkt av stölderna är cykelhandlare Per Paulsson i Hässleholm. ”Det finns inga helt säkra sätt att skydda sin tvåhjuling från tjuvar. Varken granitlås, kedjelås eller blocklås utgör något hinder och lyckas tjuven inte kapa låset, så bär han helt enkelt bort cykeln. De lastas sedan på släp eller lastbil och kan i många fall passera tullen obemärkt. Men även bedrägligt mygel förekommer troligen i syfte att få en ny cykel av försäkringsbolaget”, tror Paulsson.
Plastkassens fader kallas han, William P Hamilton, som är en välkänd profil i Perstorp sedan 25 år.
Han är född i Vedby, men hamnade som mycket ung hos släkt i USA. Först värnplikten förde honom hem till Sverige.
Jobb inom skobranschen förde William till Skomans i Stockholm, vårt största skovaruhus på den tiden. Där saknades en förpackning till att bära hem skokartongen i. Året var 1958 och Hamilton fick en snilleblixt, som kunde förverkligas tack vare kontakter på Åkerlund & Rausing i Lund. Plastkassen var född.
Med anledning av att denna ”pryl” i år fyller 35 år, så anordnas på biblioteket i Ljungbyhed en utställning. Tidigare har ”jubileet” uppmärksammats i både New York och London men även i Flen, skriver Bo Wolke. Och nu har plastbärkassen och andra plastpåsar hunnit bli ”utrotningshotade!