
Snart är den ett minne blott, den hittillsvarande stationsmiljön i Hässleholm, vilket föranlett en nostalgisk bildsida med detaljer som kommer att förändras i vårt blivande Resecentrum.
För många gäller Hässleholm som platsen där man bytte tåg någon gång – eller för åtskilliga män där man gjort lumpen. Stambanestationen har hela 134 år bakom sig, inte i samma byggnad men dock i total ålder.
I den korta texten lyfter Billy Bengtsson fram Vladimir Lenin som den mest kände resenären som passerat här, det var på våren 1917 och han var på väg till ryska revolutionen – men han såg förstås inte det nya stationshuset från 1921.
Bland bilderna i reportaget finns den gamla perrongtunneln som tyvärr skulle stängas och ett av de smått tempelliknande perronghus som försvunnit från den anrika stationsmiljön.
Det vimlar av lärare i stan löd en fet rubrik häromdagen.
Som en kick inför skolarbetet till hösten har i Hässleholm länsskoldagar anordnats av Kommunförbundet. Här har samlats cirka 700 deltagare i dagarna två. De får här gå på seminarier som leds av professionella, kända aktörer inom respektive ämnesområde.
Lärare från hela länet har vimlat runt på Linnéskolan liksom för två år sedan. ”Eftersom länsskoldagarna då blev mycket uppskattade, återkommer vi nu också”, berättar Gunnel Bylund, som är ansvarig för utbildningsverksamheten vid länets kommunförbund. ”Syftet är att stötta lärarna i deras arbete och ge en kick inför hösten. Förhoppningsvis bidrar de så många som 36 seminarierna också till en högre kvalitet i våra skolor”, tillägger Gunnel Bylund.
På motstående sida i vår tidning läser vi att ingen snart föds in i kyrkan.
Om en ny lag går igenom kommer inga barn att tillhöra Svenska kyrkan redan vid födelsen. Den automatiska kollektivanslutningen tas bort, och för att bli döpt krävs en aktiv handling från föräldrarnas sida. ”Att födas utan kyrkotillhörighet är egentligen en självklar mänsklig rättighet”, menar kyrkoherde Bo Johansson i Hässleholm. Och han befarar inte att den nya lagen kommer att torrlägga kyrkans dopfuntar framöver.
Medlemsreglerna till svenska kyrkan har länge varit ett trätoämne vid många debatter och en del har hävdat att det strider mot lagen om religionsfrihet, vilket blivit ett argument för skilsmässa mellan staten och kyrkan.
I Broby är Hembygdsfesten alltid lika populär.
Hur vädret än ser ut är det många ortsbor och andra som dras till de öppna stugorna, lyssna på musik eller att åka gammaldags hästskjuts. Hembygdsföreningen lyckas ofta hitta nya och annorlunda programpunkter och ledmotivet i år har varit ”sten och stenar”.
Vid Grimmatorpet var till exempel den gamla stenkrossen igång och gjorde sin ”plikt”. För de yngre var en åktur med häst och vagn en spännande upplevelse. Inne i Kaffestugan tog ”Skånska spektakel” med Gunilla Feinberg som sångerska över underhållningen efter inledande Göinge musikanter.
Från Knislinge läser vi om Sméns baglomma, bandet som alla talar om efter Bonnarock på Hovdala nyligen.
De har bara spelat tillsammans ett år, men med låtar som Vild och villig och Blåe snog har de gjort snabb succé och nu står arrangörer i kö för att anlita gruppen.
”Det här kunde vi aldrig drömma om när vi började” säger sångaren och gitarristen Pelle Fridlund. Knislingebandet spelar kort sagt enkel och jordnära musik, ”Bonnarock i bakfickan” som rubriken lyder.
Som sista dagen med gänget rubriceras reportaget om sommarlägret för barn med diabetes vid Barnens by i Hästveda.
Det är Sveriges diabetesförbund som under tolv år anordnat detta läger i Breanäs, men de senaste fyra åren har platsen varit Barnens by. Målsättningen är i första hand att deltagarna ska ha kul, men viktigt är också att de får grepp om sin sjukdom.
Det är värdefullt att de får träffa andra barn som lider av diabetes och ser att man inte är ensam. Bland mycket annat står brännbollsmatcher på programmet, lika väl som bad i Lursjön.