
– Jag vill hitta en egen blandning.
Siri Knaevelsrud är slöjdare och säger att hon vill blanda tradition och kitsch. Hon täljer bruksföremål i traditionella former, som hon sedan ger bjärta färger.
Den viktigaste möbeln hemma i Siri Knaevelsrud vardagsrum är hyvelbänken. Här ligger skedar och slevar uppradade, i olika stadier av färdigställande. Här tillbringar hon många timmar med kniv och träbitar, vilket en liten hög med spån på golvet under vittnar om.
På balkongen förvarar hon delar av trädgrenar och stammar som ligger där för att virket inte ska torka för mycket innan hon ger sig på det – det är lättare att bearbeta färskt trä.
Det finns andra sätt också:
– Jag har nog mer trä än mat i kylen och frysen, så håller det sig färskt längre.
Jo. Siri går verkligen in för det här med täljeriet. Men hon berättar att hon har hållit på med många former av slöjd och konsthantverk.
– Jag tycker om att lära mig något nytt, är väl lite periodare. Men jag har aldrig hållit på med något som jag har kunnat fokusera på så totalt på som träslöjden.
Nu är träet faktiskt en jämförelsevis ny bekantskap för henne, det är ungefär fem år sedan hon började.
– Jag hittade till träet via mitt jobb, faktiskt.
Hon arbetar på Slöjddetaljers butik på Triangeln i Malmö och säger att flera av hennes kollegor har liknande erfarenheter, det vill säga att många som börjar jobba där är väldigt duktiga på ett område och sedan breddar sig allt eftersom.
Hon växte upp i Malmö och intresset för konsthantverk har hon hemifrån.
– Jag har det från båda mina föräldrar, men kanske mest mamma, som alltid stickat.
Det var också med textil som Siri satte igång sitt eget konsthantverkande. Ett exempel på det uttrycket är ett stort lapptäcke som hänger på väggen där hemma. Sytt för hand, upplyser hon.
– Lapptäcken är en annan stor grej för mig. Jag gillar allt som är lite pilligt och monotont, lite meditativt.
Hon visar oss skedar och slevar av bok, björk, körsbär, rönn. På balkongen ligger bitar av bland annat plommon och väntar på att Siri ska ställa dem den avgörande frågan om vad de vill bli.
Hon har alltid ögonen öppna för att spana efter nytt virke.
– Jag jobbar gärna i fruktträ. Jag har pratat med alla jag känner som har trädgårdar och kolonistugor – härom dagen var det en bekant som stoppade mig på stan och frågade om jag ville ha ett körsbärsträd.
– En gång när jag gick i Pildammsparken såg jag att de höll på med att beskära träd. Jag stannade och frågade om jag fick ta en bit. De tittade lite konstigt på mig, men det fick jag.
– Jag gör mest små saker, kanske mest för att jag har små träbitar. Jag har ingen bil, så det blir ju lite vad man kan ta på cykeln.
Den första bearbetningen brukar innebära att hugga ut en grov form med yxa. Det brukar hon försöka göra någon annanstans, för det känns inte så lämpligt att göra hemma i lägenheten. Det låter ju en del.
Sedan vidtar det mera stillsamma arbetet, finliret.
Och när det är klart väljer hon ofta att färga föremålen i någon bjärt kulör. Åtminstone delar av dem; delar som ska ha kontakt med mat och mun får förbli obehandlade.
Det handlar nästan uteslutande om bruksföremål:
– Det brukar bli grejor man kan använda, eller ha på sig.
Den här sommaren kan man se exempel på Siri slöjdarbete på en utställning på Hemslöjden Skånes högkvarter i Landskrona. Den har fått namnet Fantastiska snitt och där visar sex träslöjdare från hela Sverige prov på vad de tillverkar – uttrycken är mycket olika.
– Jättespännande att se vad de andra har gjort.
Utställningen håller på till och med den 31 augusti. En del i den är att träslöjdare sitter och täljer på plats; lördagen den 17 augusti ska sålunda Siri sitta där och tälja och svarar gärna på frågor om sitt arbete.
I sommar ska hon också hinna med en tur lite längre norrut:
– Vi är några som ska upp till Dalarna och vara med på täljfest på Sätergläntan. Det ska bli skitkul – sova i tält och slöjda!
Sätergläntan i Insjön är ett centrum för utbildning och förkovran i en mängd olika former av slöjd.
– Täljandet har blivit min stora slöjdkärlek. Det är en fantastisk värld att ge sig in i, det finns en stor tälj- och slöjdvärld på sociala medier, människor delar med sig. Jag har fått kontakter över hela jorden, fått flera när vänner.
I lägenheten ser man exempel på att hon också håller på med möbelsnickeri. Till exempel ett väggskåp och en byrå. Hon har påbörjat en utbildning i möbelsnickeri, har gått ett år – berättar bland annat om en lärorik praktikperiod på ett snickeri i Staffanstorp – och har just nu en paus.
Hon har för övrigt gått en textil utbildning, läst en del arkeologi och miljövetenskap.
Orkar man inte ta sig till Landskrona för att titta på utställningen kan man se exempel på Siris slöjd på nätet, på Facebook och Instagram.
Framöver hoppas hon kunna starta någon form av webbshop.
Och i höst kommer hon och ett par kollegor att anordna kurser i täljning.