
Körning med häst blir allt populärare och finast är fyrspann, det får vi veta i en rubrik.
Vid en stundande tävling på banan i Vinslöv blir det stora dragplåstret tre VM-kuskar, nämligen Sveriges lag i fyrspann som nu väljer att trimma in sig inför kommande världsmästerskap.
Totalt kommer cirka 25 ekipage att ställa upp i de tre klasserna enbet, par och fyrspann. Laget består av Jan-Erik ”Nicke” Paulsson, Billy Gustavsson och Tomas Eriksson. Tävlingen arrangeras under tre dagar 1-3 juli på banorna i Vinslöv. ”Det är hedrande att eliten har valt att göra ett genrep här”, säger Tony Andersson som är pressansvarig hos körsektionen.
Den 20 juni invigdes i Hässleholm ett nytt servicehus för framtidens äldreomsorg, nämligen Ehrenborgsplan mitt emot Kyrkskolan.
Redan i början av maj flyttade de första gästerna in, men nu skedde egentlig öppning med invigningstal. Först ut var Bo Anders Thornberg för Hässleholmsbyggen som tyckte att vi fått mycket för pengarna, totalt närmare 50 miljoner kronor.
På kommunens vägnar gratulerade Gunnar Bengtsson (C) som ansvarigt kommunalråd arkitekten Gunilla Hansson vid Sesam arkitektkontor och byggföretaget Skanska som gjort jobbet. Han betonade att det blivit en av de vackraste byggnaderna i staden och dessutom på central plats. För socialnämnden påpekade Kajsa Thorsell i sitt tal att i framtidens omsorg tar människor i alla åldrar hand om varandra.
Även i Hästveda har det varit invigning av ett kommunalt boende, närmare bestämt Hasselbacken, ett gruppboende för senildementa.
Samma dag 28 juni återinvigdes Solgården, som blivit utökat med nya lokaler. Kommunfullmäktiges ordförande Eric Sandberg klippte bandet till Hasselbacken och överlämnade den symboliska nyckeln till Kajsa Thorsell, som i sin tur gav den till föreståndaren Lena Hedvall.
Även Gunnar Bengtsson fanns på plats här och omtalade att flera ålderdomshem byggs om i kommunen, bland annat det i Bjärnum.
Den 14 juli försäljs i Hässleholm fastigheten Mården 7, som inrymmer bland andra Biblioteket, Systembolaget och Posten.
Hamnar då Bibliotekets framtid i ovisshet, frågar sig bibliotekschefen Christer Carls, som inte har lust att flytta från nuvarande lokaler. Han anser att det finns goda skäl för kommunen att än en gång bli ägare till fastigheten, men vd:n i kommunalt helägda HIBAB Jörgen Ernstsson är avvaktande och tycker att det hela är en prisfråga. Som läget ser ut idag är det inget förmånligt köp.
Nuvarande ägaren sedan början av 90-talet, Dacapa fastighets AB (tidigare Almåns AB) försattes i konkurs i våras.
På Hovdala har det öppnats ett sommarcafé på inre borggården med Anette Åström som ansvarig.
”Det är en högtidsdag idag”, sa kommunens planeringschef Bo Mårtensson, när han tog plats vid de rejäla kaffeborden på borggården.
Trots en del arrangemang under senare tid är Hovdala en slumrande resurs och nu ska det ske bot och bättring, sedan kommunen skrivit ett avtal med Statens fastighetsverk om att bevara och utveckla slottet. Avtalet ger kommunen dispositionsrätt till mark och en del byggnader.
” Till sommaren 1995 beräknar vi ha klar en plan för att tillvarata de fina möjligheter som finns här”, säger Bo Mårtensson vidare. Caféet på borggården kan bli en oas för både turister och ortsbor i sommar.
Midsommarfirandet i Hembygdsparken var välbesökt och uppskattningsvis 2500 hässleholmare hade mött upp för att bland annat dansa kring majstången.
Efter veckor av regn, blåst och kyla sprack molntäcket upp lägligt på själva midsommarafton. Så mycket folk har det inte kommit på flera år, uppgav hembygdsföreningens ordförande Lennart Kristensson.
Som vanligt var det Ringsjö spelmän som svarade för musiken i samband med dansen. Danslekarna avlöste varandra och besökarna roade sig hjärtligt i det vackra sommarvädret.