
Nu är restaurangskolan i Hässleholm ”spikad” och redan till hösten blir tillbyggnaden klar.
I den ska rymmas nytt kök och ny gästmatsal. Det gamla huset byggs om med ytterligare två kök och en matsal för personalen. Soprummet på gården är snart klart, miljöanpassat efter nutidens krav på källsortering och kretsloppssystem.
Om- och tillbyggnaden beräknas kosta 6 miljoner kronor, vartill kommer utrustning för 2,8 miljoner. Sedan slipper eleverna laga mat i det uttjänta skolköket på Linnéskolan.
Gammal plast inte skräp! Här är man först med att återvinna den.
Så heter det från Kristianstad, där cirka fem ton plastavfall hittills samlats in från hushållen. Därför är kvarnen redan igång hos Stena returpapper, där ett försöksprojekt för plaståtervinning sker. ”Vi behöver minst 50 ton plastsopor till den här verksamheten”, säger en medarbetare i projektet.
Plastsopor från Kristianstads, Bromölla och Olofströms kommuner mals nu och mycket av avfallet är så rent att det går att återanvända direkt till nya produkter, kanske plastkassar. Men slitet plastavfall måste skiljas ut och användas som bränslekälla i samarbete med Perstorp AB, heter det i artikeln.
Äntligen rör det på sig i Vankiva, läser vi i en annan rubrik.
Där gäller det ombyggnad av idrottsplatsen som är i full gång efter långvarig planering. ”Vi är i stort behov av mer utrymme, eftersom gästande lag tidigare fått byta om i en liten skrubb”, säger en av de inblandade Ronny Selander.
Idrottsföreningen får 600 000 kronor i bidrag av Hässleholms kommun, som i sin tur kräver att föreningen tar över driften av anläggningen. Ombyggnaden går i ALU-regi och arbetslösa snickare har möjlighet att göra uppehåll i sin stämpling.
Om järnvägen som inte ville dö har Billy Bengtsson en nostalgisk betraktelse i vår tidning.
Det gäller här en av landets vackraste järnvägar, linjen Sölvesborg-Älmhult, där persontrafiken upphörde för tio år sedan.
På somrarna frodas numera ogräs och buskar på den forna järnvägsvallen som bitvis gjorts om till cykelstråk. Vid banans mäktiga ”gravmonument”, då Skånes enda järnvägstunnel i Barnakälla, spelar vinden sin sorgepsalm i bokskogens orgelverk. Människor minns ännu sorgeresan en septembersöndag 1984, då inte mindre än 750 järnvägsvänner följde med och övertygades om omgivningarnas skönhetsvärden. Godstågen rullar dock ännu på sträckan Olofström-Lönsboda-Älmhult, men den som står och väntar på dessa stationer är obönhörligen för sent ute.
Arbetsmarknadspolitiken gynnar parkavdelningens resurser, heter det i en underrubrik.
Detta innebär en unik chans att försköna Hässleholm. Parkavdelningens arbetsstyrka har nästan fördubblats och det röjs, städas och görs fint på alla möjliga och omöjliga grönområden.
Förr fanns andra resurser, till och med ett eget trädgårdsmästeri och alla sommarplantor drogs upp i drivhus på Läreda. ”Man lär till och med ha krattat grusgångar och räfsat större backar och slänter fria från löv”, säger stadsträdgårdsmästare Göran Mohager.
Han har för övrigt en dröm att få flytta Stadsparkens fontän ”På demantehällen” närmare skolbyggnaden på norra sidan och där skapa en frodig oas för hässleholmarna.
Nej, Hovdala slott är inte till salu!
En försäljning av slottet till Hembygdsföreningen är inte aktuell. Ägaren staten har varken planer på att sälja eller överlåta förvaltningen till någon annan. Men föreningens erbjudande att försöka blåsa liv i slottet välkomnas.
”Vår uppgift är att se till att det bevaras för eftervärlden och att det även kommer medborgarna till godo”, säger Nils-Erik Pålsson på Statens fastighetsverk i Kristianstad som förvaltar Hovdala slott efter byggnadsstyrelsens avveckling. Kommunalrådet Gunnar Bengtsson(C) hade hoppats på en försäljning till kommunen men tar avslaget med ro.
Vi får inrikta oss på ett nyttjanderättsavtal och göra det bästa av det i stället.