Quantcast
Channel: Personligt – Norra Skåne
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4343

Arkeologen som blev vikingakrigare

$
0
0

För Linda Spanier räcker det inte att gräva i jorden el­ler be­rätta om hi­sto­rien. I stället väcker hon den till liv ge­nom att fäktas som nord­borna gjorde.

Linda Spanier är nyss hem­kom­men från ett vikingaevent till­sam­mans med andra med­lemmar i Skåne lag. Det är en grupp historieåterskapare, som fo­ku­serar på vi­king­a­tiden och hon har varit med­lem se­dan 2016.
Snart far hon iväg igen, den­na gång till en av Eu­ro­pas största vi­kinga­mark­nader, i polska Wo­lin.
Hon har en mas­ter­ex­a­men i för­hi­sto­risk ar­keo­lo­gi och har ett stort hi­sto­rie­in­tres­se, men rik­tigt var det kommer ifrån vet hon inte.

Kan­ske var det den gången hon som 15-­år­ing hoppade in och hjälpte till un­der ”Me­del­tidens Ystad” vid Bjärsjöholms slott, som in­tres­set började spira på rik­tigt.

Me­dan hon läste på gym­na­si­et åkte hon runt och be­sökte me­del­tids­mark­nader i Sverige till­sam­mans med en kom­pis.
När det se­dan var dags för hög­sko­la blev det först någ­ra strö­kurser och där­ef­ter ett års stu­di­er i hi­sto­ria, sedan ar­keo­lo­gi.
– Som ar­keo­log kan man jobba med så myc­ket olika saker. Hela livs­stilen passar mig väl­digt bra.
Arbetsmarknaden för ar­keo­loger är inte den lättaste att slå sig in på men för Linda har det inte varit nå­got större pro­blem. Tricket är att vidga vyerna.

Hon är inne på tredje som­maren som ar­keo­log och pe­da­gog på Trelleborgens mu­se­um. I Uppåkra har hon jobbat två som­rar i rad med att ge guidade turer och hon hoppas få fort­sätta till hösten.
Just va­ria­tionen i yr­ket är det hon upp­skattar mest.
– Man blir ald­rig trött på det. Men det är ock­så gans­ka på­fres­tan­de att vara i fält hela tiden, det tar på kroppen. Ef­ter en sä­song är man rätt så trött.
– För egen del har det ändå blivit myc­ket grävande, både i Uppåkra och i nor­ra Peru dit hon åkte på ut­by­te för någ­ra år se­dan.
Det som skulle bli en stu­die­ter­min för­vandlades till en prak­tik­pe­ri­od. Linda var med och grävde i ett be­grav­nings­om­rå­de från en för­kul­tur till in­ka­kul­turen och fick på så sätt nya er­fa­ren­heter.

I Sverige är just gravar från järn­ål­dern inte lika van­liga; det torra kli­matet i Peru är bättre ur be­va­rings­syn­punkt.
Väl hem­ma igen en­ga­ge­rade hon sig i ar­keo­lo­giska stu­dent­fö­re­ningen och på ett event med fö­re­ningen i vi­king­a­byn i Löd­de­kö­pin­ge, stötte hon för första gången på ”fighters” från Skåne lag. Då visste hon inte hur stor vi­king­a­tiden, el­ler den sena järn­ål­dern, hade blivit inom reenactmentkretsar.
Ti­digare hade hon mest sett det på medeltidsevent.

– Fa­sci­na­tionen för just vi­king­a­tiden ligger ju myc­ket i att det finns ste­reo­typer om tiden – om kri­ga­ren el­ler Val­ky­ri­an. Egent­li­gen är det en kom­plex per­iod. Jag fa­sci­neras själv myc­ket av hant­verket. Det var ett jät­te­stort nät­verk och ut­by­tet av ma­te­ri­al var väl­digt stort. Män­ni­skor un­der den pe­ri­oden möttes över gränserna och det tycker jag vi kan lära oss av i dag.
Linda nöjde sig inte med att se på striderna, ett år senare hade hon börjat träna för att kun­na utöva his­to­risk fäkt­ning på kommande mark­nader.
I tids­ty­piska kläder och skydd tävlas det i två grenar, me­dan en tredje är mer upp­vis­nings­fäkt­ning. Kri­ga­rna an­vänder blank­va­pen, som vis­ser­li­gen inte är lika skarpa som äkta vara, men som ändå kan vara far­liga.

– Första gången jag gjorde det­ta var det en enorm ad­re­na­lin­kick. Jag har ald­rig haft det in­tres­set för sport ti­digare. Det är nå­got spe­ci­ellt att stå i en lin­je med 150 andra män­ni­skor och gå mot en an­nan lin­je med lika många kri­ga­re och det är 20 spjut riktade mot en.
Strax in­nan fäkt­ningen ska börja känner hon sig inte läng­re som nå­gon som bara stu­derar hi­sto­rien.
– Man sträcker på sig lite mer, man går in i en ka­rak­tär. Eller man för­länger nå­got i en själv. När man jobbar som en en­het i gruppen då känner man ab­so­lut att man är en del av hi­sto­rien.

Det hon upp­skattar mest med att åter­skapa vi­king­a­tiden är ge­men­skapen som upp­står.
– Det är fak­tiskt ett av de få fo­rumen som jag har varit med i där det är män­ni­skor med helt olika bak­grund som förenas i ett in­tres­se för sen järn­ål­der. Det spelar ingen roll vad man har för kön, ål­der, et­nisk el­ler re­li­gi­ös bak­grund el­ler hud­färg. När vi är ute på mark­nader och ska bygga ett helt lä­ger spelar det ingen roll om man är fighter el­ler hant­ver­ka­re, alla hjälper till ändå.
Kommer hennes fram­tid ock­så att kretsa kring då­tiden? Tro­ligt­vis.

Hon fun­derar på att forska i ar­keo­lo­gi och kan­ske för­djupa sig i det som master­upp­satsen handlade om – hur den ti­diga kristna mis­sionen på­ver­kade då­tidens skan­di­naver och över­gången mel­lan he­den­dom och kris­ten­dom.
En in­rikt­ning som tro­ligt­vis in­ne­bär att hon får flytta inom Norden.
– Det är bara ro­ligt, hit­tills har jag kollat både i Norge och Danmark.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4343

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>