Quantcast
Channel: Personligt – Norra Skåne
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4343

Djurnörd hela livet

$
0
0

Re­dan som barn visste Petter Al­bins­son att han ville jobba med djur. Det som började med ett grodterrarium i pojk­rummet över­gick så små­ning­om i ett en­ga­ge­mang i storkarnas över­lev­nad.
– Jag har varit djur­nörd hela livet.

Namn: Petter Albinsson
Ålder: 42 år
Bor: Lunnarp, utanför Tomelilla
Familj: fru, fyra barn, två katter, flera kaniner, får och undulater, en kameleont samt ett 40-tal ormar.
Fritidsintressen: djur och natur, trädgårdsarbete.
Aktuell: projektledare för storkprojektet som nu i sommar har två släpp av ungstorkar.

Hem­ma hos Petter Al­bins­son huserar för­ut­om fa­miljen ock­så två katter, ka­niner, får, un­du­later, en jemenkameleont och så ett 40-­tal hugg­ormar i va­rierande stor­lek.
Ett tio­tal av des­sa är gif­tiga, men för­varas i egna rum. Myc­ket av tiden och ener­gin lägger han dock på ett an­nat slags djur nu­me­ra – den i Skåne länge hotade storken.
Den 28 juli var pro­jekt­le­da­ren för stork­pro­jektet med på det tra­di­tio­nella stork­släppet vid Hem­mes­torps möl­la, där ett 90-tal ungstorkar släpptes i hopp om att de ska söka sig till Af­ri­ka sö­der om Sa­ha­ra un­der vin­tern, för att senare åter­vända hit och häcka.
Till skill­nad från många andra få­glar mi­grerar storkarna utan sina för­äl­drar och be­höver vara en del av en flock för att hitta rätt.
– Ju fler de är, des­to större är chansen att de flyttar sö­der­ut som de ska.

Stork­pro­jektet startade 1989 och har i dag cir­ka 60 vo­lon­tärer som matar få­glarna och un­der­håller hägnen. Ar­be­tet sam­ordnas av Petter som haft pro­jekt­le­dar­tjänsten i två år. Målet är att ha minst 100 men gär­na 150 häckande och flyttande stork­par.
Petter är djur­vår­da­re och herpetolog, el­ler kräldjursvetare, i grunden. Det kan tyckas som ett märk­ligt hopp från gro­dor och ormar till storkar, men fak­tum är att det finns en viss, lo­kal kopp­ling. Att det finns få storkar i Skåne i dag, även om an­talet sakta ökar tack vare stork­pro­jektet, be­ror fram­för­allt på att våt­markerna har minskat i ut­bred­ning. Storkar äter ock­så gär­na gro­dor och des­sa små kväkande djur har ti­digare ock­så varit hotade i vår del av landet.

Or­sakerna stavas ke­mi­ka­li­er i jord­bruket, brist på dammar samt ut­sätt­ning av fiskar och kräf­tor i de­ras livs­mil­jö. För lök­gro­dan, som nu­me­ra åter­hämtat sig, be­rodde ut­satt­heten ock­så på moderna jord­bruks­ma­skiner som plöjer åkrar på det djup kräl­djuret gär­na gräver ner sig till.
För fem år se­dan jobbade Petter med att sköta ter­ra­ri­et på Skånes djur­park när han fick frå­gan om han ville vi­ka­riera som an­sva­rig för stork­pro­jektet. Då kun­de han inte sär­skit myc­ket om få­gel­arten men be­stämde sig att tacka ja för möj­lig­heten att få jobba mer prak­tiskt med djur­vård. På djur­parken kretsade hans jobb mer kring att för­medla kun­skap till be­sö­ka­rna.
Han och hans lika kräl­djurs­in­tres­se­rade fru hade någ­ra år ti­digare flyttat ner från Stockholm och köpt en gård i Lunn­arp utan­för To­me­lil­la och de hade en­ga­ge­rat sig i be­va­ran­det av gro­dor i om­rå­det.

Den här gången skulle Petter få an­svara för ett djur som han inte hade ex­pert­kun­skaper om. Men hur kommer det sig att han då kan så myc­ket om kräl­djur? För att för­klara det får vi åter­vända till barn­domens upp­växt­ort Vit­tinge i Uppland.
Petter växte upp med två sys­kon och na­tur­in­tres­se­rade för­äl­drar. De spen­derade myc­ket tid ut­om­hus och sys­konen tog ofta med sig levande fynd hem.
– Vi brukade ta in nässelfjärilslarver och kläcka fram till fjä­rilar.
Snart riktades in­tres­set mot andra slags djur. En dag var han en­sam i skogen och letade gro­dor vid en damm när han plöts­ligt fick syn på det han trodde var en ödla. Men det var en vat­ten­sa­la­man­der, ock­så det ett djur inom grod­fa­miljen. Petter fa­sci­nerades av det drak­liknande djuret och blev mer och mer in­tres­se­rad av grod­djur.

Det dröjde inte länge in­nan det första grodterrariet fanns i hemmet. Hur gam­mal han var vid till­fäl­let för det av­gö­ran­de mö­tet vet han inte sä­kert. Men han kun­de inte ha fyllt tio år.
– Jag vet att på mel­lan­sta­di­et var jag re­dan en full­fjäd­rad nörd.
Gro­dorna fick nå­got senare säll­skap av sköld­pad­dor, öd­lor, vat­ten­sa­la­man­drar (som han plockade i skogen in­nan arten frid­lystes) och den första ormen. I hög­sta­di­et skaffade han en ame­ri­kansk strum­pe­bands­snok. För­äl­drarna miss­tyckte inte så länge ormarna inte var av det större slaget.
Men det skulle de bli.

I hög­sta­di­et hade han näm­li­gen gått med i Sve­ri­ges her­pe­to­lo­giska förening och del­tog i en kräl­djurs­ut­ställ­ning som hölls i bo­ta­niska träd­gården i Uppsala. Han lyc­kades få en prak­tik­plats på botaniskan och som tack för sin ar­bets­in­sats fick han sig en kungsboaunge till skänks. Som full­vux­en mäter en så­dan orm två me­ter.
När det var dags att börja gym­na­si­et sökte han sig till Spånga. Där fanns en na­tur­vårds­ut­bild­ning med in­rikt­ning mot djur­parker, en av få så­dana ut­bild­ningar i landet. Ef­ter stu­denten flyttade Petter till Stockholm och i vän­tan på ett mer per­ma­nent boende fick kungs­boan stanna i barn­doms­hemmet. Pap­pan som fick sköta den var inte över­lyck­lig.
– När jag fick ett mer ordnat boende i Stockholm och skulle flytta dit den, då tyckte han att jag var elak som kom och tog hans kom­pis. Så han ändrade upp­fatt­ning, skrattar Petter.

Ef­ter att ha flyttat ihop med en kvin­na som delar hans in­tres­se och utökat kräl­djurs­sam­lingen med hennes hus­djur, stod det klart att de be­hövde en större bo­stad. Var­för inte flytta till en plats där de kun­de få större ut­lopp för hob­byn?
Så blev det. Någ­ra år ti­digare hade Petter be­sökt Skåne för att stu­dera gro­dorna här. Land­skapet är det grodrikaste i landet- här finns 12 av 13 svenska arter. Her­pe­to­lo­giska fö­re­ningen hade skänkt en del av in­täkterna från ut­ställ­ningen i Uppsala till ett pro­jekt i om­rå­det kring Smedstorp. Det handlade om att gräva och re­stau­rera dammar åt lök­gro­dor. En in­ven­ter­ing hade visat att det fanns tio spelande (kväkande) han­nar i de be­fint­liga dammarna. Dammarna gjordes vid och två nya grävdes. I dag har man räknat till 600 spelande hangrodor.
– Det var där idén föddes att ”det här kan jag göra själv”!

Sagt och gjort. Flytt­lasset gick sö­der­ut och paret såg till att två nya dammar grävdes på marken bak­om gården de köpte. En gam­mal damm fick ett an­sik­ts­lyft. I dag finns lök­gro­da, så­väl som löv­gro­da och lång­bens­gro­da inte bara i när­om­rå­det utan ock­så på den egna tomten.
De skånska gro­dorna mår nu myc­ket bättre. Återhämtningen för storkarna går ock­så åt rätt håll. I dag finns 68 par men två tred­je­delar av des­sa mi­grerar inte utan ut­fodras vin­ter­tid i de olika hägnen. Det är de­ras un­gar det hänger på om land­skapet ska få en vild stork­stam i fram­tiden. Ett ar­be­te som kräver många års in­satser. Petter har i och för sig gott om tid.
– Jag tänker att jag ska ro det­ta i land, att kun­na av­sluta pro­jektet. Målet är att göra mig själv ar­bets­lös. Men dit har vi en bit kvar.

Namn: Petter Albinsson
Ålder: 42 år
Bor: Lunnarp, utanför Tomelilla
Familj: fru, fyra barn, två katter, flera kaniner, får och undulater, en kameleont samt ett 40-tal ormar.
Fritidsintressen: djur och natur, trädgårdsarbete.
Aktuell: projektledare för storkprojektet som nu i sommar har två släpp av ungstorkar.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4343

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>