
Redan som barn visste Petter Albinsson att han ville jobba med djur. Det som började med ett grodterrarium i pojkrummet övergick så småningom i ett engagemang i storkarnas överlevnad.
– Jag har varit djurnörd hela livet.
Hemma hos Petter Albinsson huserar förutom familjen också två katter, kaniner, får, undulater, en jemenkameleont och så ett 40-tal huggormar i varierande storlek.
Ett tiotal av dessa är giftiga, men förvaras i egna rum. Mycket av tiden och energin lägger han dock på ett annat slags djur numera – den i Skåne länge hotade storken.
Den 28 juli var projektledaren för storkprojektet med på det traditionella storksläppet vid Hemmestorps mölla, där ett 90-tal ungstorkar släpptes i hopp om att de ska söka sig till Afrika söder om Sahara under vintern, för att senare återvända hit och häcka.
Till skillnad från många andra fåglar migrerar storkarna utan sina föräldrar och behöver vara en del av en flock för att hitta rätt.
– Ju fler de är, desto större är chansen att de flyttar söderut som de ska.
Storkprojektet startade 1989 och har i dag cirka 60 volontärer som matar fåglarna och underhåller hägnen. Arbetet samordnas av Petter som haft projektledartjänsten i två år. Målet är att ha minst 100 men gärna 150 häckande och flyttande storkpar.
Petter är djurvårdare och herpetolog, eller kräldjursvetare, i grunden. Det kan tyckas som ett märkligt hopp från grodor och ormar till storkar, men faktum är att det finns en viss, lokal koppling. Att det finns få storkar i Skåne i dag, även om antalet sakta ökar tack vare storkprojektet, beror framförallt på att våtmarkerna har minskat i utbredning. Storkar äter också gärna grodor och dessa små kväkande djur har tidigare också varit hotade i vår del av landet.
Orsakerna stavas kemikalier i jordbruket, brist på dammar samt utsättning av fiskar och kräftor i deras livsmiljö. För lökgrodan, som numera återhämtat sig, berodde utsattheten också på moderna jordbruksmaskiner som plöjer åkrar på det djup kräldjuret gärna gräver ner sig till.
För fem år sedan jobbade Petter med att sköta terrariet på Skånes djurpark när han fick frågan om han ville vikariera som ansvarig för storkprojektet. Då kunde han inte särskit mycket om fågelarten men bestämde sig att tacka ja för möjligheten att få jobba mer praktiskt med djurvård. På djurparken kretsade hans jobb mer kring att förmedla kunskap till besökarna.
Han och hans lika kräldjursintresserade fru hade några år tidigare flyttat ner från Stockholm och köpt en gård i Lunnarp utanför Tomelilla och de hade engagerat sig i bevarandet av grodor i området.
Den här gången skulle Petter få ansvara för ett djur som han inte hade expertkunskaper om. Men hur kommer det sig att han då kan så mycket om kräldjur? För att förklara det får vi återvända till barndomens uppväxtort Vittinge i Uppland.
Petter växte upp med två syskon och naturintresserade föräldrar. De spenderade mycket tid utomhus och syskonen tog ofta med sig levande fynd hem.
– Vi brukade ta in nässelfjärilslarver och kläcka fram till fjärilar.
Snart riktades intresset mot andra slags djur. En dag var han ensam i skogen och letade grodor vid en damm när han plötsligt fick syn på det han trodde var en ödla. Men det var en vattensalamander, också det ett djur inom grodfamiljen. Petter fascinerades av det drakliknande djuret och blev mer och mer intresserad av groddjur.
Det dröjde inte länge innan det första grodterrariet fanns i hemmet. Hur gammal han var vid tillfället för det avgörande mötet vet han inte säkert. Men han kunde inte ha fyllt tio år.
– Jag vet att på mellanstadiet var jag redan en fullfjädrad nörd.
Grodorna fick något senare sällskap av sköldpaddor, ödlor, vattensalamandrar (som han plockade i skogen innan arten fridlystes) och den första ormen. I högstadiet skaffade han en amerikansk strumpebandssnok. Föräldrarna misstyckte inte så länge ormarna inte var av det större slaget.
Men det skulle de bli.
I högstadiet hade han nämligen gått med i Sveriges herpetologiska förening och deltog i en kräldjursutställning som hölls i botaniska trädgården i Uppsala. Han lyckades få en praktikplats på botaniskan och som tack för sin arbetsinsats fick han sig en kungsboaunge till skänks. Som fullvuxen mäter en sådan orm två meter.
När det var dags att börja gymnasiet sökte han sig till Spånga. Där fanns en naturvårdsutbildning med inriktning mot djurparker, en av få sådana utbildningar i landet. Efter studenten flyttade Petter till Stockholm och i väntan på ett mer permanent boende fick kungsboan stanna i barndomshemmet. Pappan som fick sköta den var inte överlycklig.
– När jag fick ett mer ordnat boende i Stockholm och skulle flytta dit den, då tyckte han att jag var elak som kom och tog hans kompis. Så han ändrade uppfattning, skrattar Petter.
Efter att ha flyttat ihop med en kvinna som delar hans intresse och utökat kräldjurssamlingen med hennes husdjur, stod det klart att de behövde en större bostad. Varför inte flytta till en plats där de kunde få större utlopp för hobbyn?
Så blev det. Några år tidigare hade Petter besökt Skåne för att studera grodorna här. Landskapet är det grodrikaste i landet- här finns 12 av 13 svenska arter. Herpetologiska föreningen hade skänkt en del av intäkterna från utställningen i Uppsala till ett projekt i området kring Smedstorp. Det handlade om att gräva och restaurera dammar åt lökgrodor. En inventering hade visat att det fanns tio spelande (kväkande) hannar i de befintliga dammarna. Dammarna gjordes vid och två nya grävdes. I dag har man räknat till 600 spelande hangrodor.
– Det var där idén föddes att ”det här kan jag göra själv”!
Sagt och gjort. Flyttlasset gick söderut och paret såg till att två nya dammar grävdes på marken bakom gården de köpte. En gammal damm fick ett ansiktslyft. I dag finns lökgroda, såväl som lövgroda och långbensgroda inte bara i närområdet utan också på den egna tomten.
De skånska grodorna mår nu mycket bättre. Återhämtningen för storkarna går också åt rätt håll. I dag finns 68 par men två tredjedelar av dessa migrerar inte utan utfodras vintertid i de olika hägnen. Det är deras ungar det hänger på om landskapet ska få en vild storkstam i framtiden. Ett arbete som kräver många års insatser. Petter har i och för sig gott om tid.
– Jag tänker att jag ska ro detta i land, att kunna avsluta projektet. Målet är att göra mig själv arbetslös. Men dit har vi en bit kvar.