
Helt nyligen invigdes en ny vägsträcka som man är särskilt glad för i Loshult och Killeberg.
På dessa orter slipper invånarna nu nämligen en daglig genomfartstrafik på cirka 5000 fordon. Denna sträcka av riksväg 23 mellan Osby och Älmhult har färdigställts på drygt ett och ett halvt år, vilket är ett halvår kortare tid än beräknat. Man har fått 17 kilometer ny väg för 120 miljoner, och det hela kommer att medföra flera positiva förändringar för miljön, näringslivet och bilisterna.
Nu kör man vidare och i december bör nästa etapp stå klar mellan Östanå och Näs. Vid den högtidliga invigningen sköttes bandklippningen med bravur av landshövding Anita Bråkenhielm.
Inte heller reportaget om årets upplaga av ”Bonnarock” på Hovdala är helt färskt.
Rubriken ”Rivig rock på regnig folkfest” säger nästan allt. För andra året på rad anordnades denna publika succé som förra året samlade 3000 personer och denna gång 5000.
Arrangören Stefan Sigesgård och hans medhjälpare lockade med självklara stjärnor som Peps, Joddla med Siv, Rivjärnet och Eddie Meduza. Denna gång höll man till ute på den breda före detta vallgraven öster om borgen och tyvärr blev det en bitvis blöt tillställning på grund av regn.
Men folk dansade och hade skoj och tycktes inte bry sig om det dåliga vädret. Musiken är ingalunda primär, det är en folkfest, summerar reportern.
Det sedan många år givna sommarreportaget gäller förstås hässleholmskolonien i Magnarp.
Här finns plats för totalt 72 skolbarn från kommunens årskurs två till fem, som är uppdelade i tre tvåveckorsgrupper. ”För många av eleverna utgör vistelsen här ett andningshål”, säger föreståndaren Kurt Bellinder. Verksamheten är uppskattad och upplevs som mycket lyckad bland föräldrarna. Ändå var kolonien så sent som förra året nedläggningshotad. Med en årlig kostnad på 400 000 kronor anses den som för dyr.
Åtminstone sedan 1950 har Hässleholms skolstyrelse ägt och drivit kolonien. Sofie, 12 år från Tyringe, säger: ”Här är jätteskönt, man känner sig så fri här. Och det finns så mycket att göra, spela brännboll, volleyboll och fotboll. Träffa kompisar. Hemma finns det ju inget att göra”.
Andra aktiviteter är cykelutflykter, hajk, bad, lekar och tävlingar. En dag beger sig alla till Hallands Väderö, omtalar föreståndare Bellinder.
Årets hästmarknad i Hästveda är också avverkad.
Marknadsrådet är angelägna om att denna begivenhet ska gynnas, så handlarna får 100 kronor per avlastad häst. ” Det är ett billigt sätt att få hästmarknaden att överleva”, säger Agne Nilsson i rådet.
Endast ett 60-tal hästar och ponnyer stod uppbundna på marknadsplatsen. Av dem svarade hästhandlaren Arvid Lindberg – broder till ”Målle” – för sex djur.
Han hade problem med benen och blev sittande i sin bil, där han inkasserade köpesummor i sin rymliga plånbok. Och han ansåg att den gamla gedigna djurmarknadens tid är förbi. ”Man får mer för hästarna om de går till slakt”, påstod Arvid som nu inte ens hade cowboyhatten på.
Finns någon hässleholmare som minns firman ”Den Röde Hest” i Doktorsvillan på Majorsgatan? Knappast!
Fastigheten ägs av Pentti Johnsson som tidigare innehaft flera objekt under namnet P J bygg AB.
Den första Röde Hest-butiken fanns i Trondheim och meningen är att butiker ska etableras i hela Norden med tio bara i Sverige. Sortimentet består huvudsakligen av möbler, men även byggmaterial och verktyg ingår samt på sikt leksaker.
På affärshuset ska resas en hög mast som ska synes över hela stan, heter det från ledningen.
Bågenföreståndaren Hans Knutagård är snart känd över hela världen.
Han reser runt för att tala om sitt Bågen och Hässleholm. Han har varit i Berlin och på Nya Zeeland för att titta närmare på ungdomsprojekt där. Och han är nyss hemkommen från slovakiska Bratislava, där han medverkat i en internationell konferens om familj och ungdom.
Nästa år ska Knutagård till Irland och USA, dit han fått inbjudan. UNIK heter projektet som startades i samarbete mellan Hässleholms kommun och socialstyrelsen och som väckt intresse på olika håll i världen.
Bågen har sedan det kom till 1979 i Parkvillan tagit hand om cirka 1200 ungdomar som rekommenderats av socialtjänsten, sedan de av olika anledningar haft svårt att komma in på arbetsmarknaden.